Stemmingsstoornissen

Mensen met een stemmingsstoornis kunnen somber zijn, problemen hebben met plezier beleven, verlies van interesse (depressie) of juist extreem alert en onrustig (manie) zijn.

Mensen met een depressie, hebben of een depressieve stemming of ze hebben nergens meer plezier in of interesse voor. Beide kan natuurlijk ook. Hun hele leven wordt hierdoor beheerst. Ze hebben meestal geen energie om iets te ondernemen en voelen zich vaak onzeker en waardeloos. Vaak zijn er ook slaapproblemen, concentratieproblemen en is de eetlust veranderd.

Mensen met een manie, hebben een duidelijke periode waarin ze een abnormale verhoogde of prikkelbare stemming hebben. De eigenwaarde neemt toe wat de vorm van grootheidsideeën of grootheidswanen kan aannemen. De behoefte aan slaap is afgenomen. Ze zijn opgejaagd en snel afgeleid. Door de toegenomen eigenwaarde kunnen mensen impulsief beslissingen nemen waardoor  ze in de problemen komen zoals plotseling een aanschaf doen waar geen geld voor is. Een milde variant van een manie noemen we een hypomanie.