ADHD en ADD

ADHD staat voor aandachtstekort stoornis met of zonder hyperactiviteit.

Met aandachtstekort wordt bedoeld problemen met de concentratie. Concentreren lukt vaak wel op zaken die uw interesse hebben, we noemen dit hyperfocussen. Hyperactiviteit is niet altijd zichtbaar. Vooral bij volwassenen neemt vaak de hyperactiviteit in gedrag af maar blijven mensen wel hyperactief (druk) in hun hoofd. Naast hyperactiviteit komt vaak impulsiviteit voor.

Een vorm van ADHD die vaak over het hoofd wordt gezien is ADD. Mensen hebben dan vooral problemen met de concentratie en zijn snel afgeleid. Hyperactiviteit kan vrijwel afwezig zijn. Deze mensen kunnen afwezig of dromerig overkomen.

Mensen met ADHD melden zich vaak bij de huisarts met andere problemen zoals stemmingsklachten, onzekerheidsklachten, angstklachten, verslavingsproblematiek of problemen in de omgang met de partner, kinderen, collega’s of andere mensen.

ADHD kan grote invloed hebben op diverse levensgebieden:
  • School/ opleiding: vaak onder het niveau of niet afgemaakt
  • Werk: vaak wisselende banen/ last van omgevingsgeluiden/ conflicten met leidinggevenden
  • Relaties: snel uitgekeken zijn op een relatie of uw partner ervaart u als één van de kinderen en heeft het idee overal alleen voor te staan
  • Vrije tijd: moeite met ontspannen, partner kan opmerken dat u aan van alles begint en weinig afmaakt.
  • Dagelijks functioneren: spullen kwijt zijn, afspraken vergeten, te laat komen, uitstelgedrag, moeite met uitvoeren van planning.